Hangi Ürünü / Konuyu Arıyorsunuz
  • Favorilerim
  • Hesabım
  • Üye Girişi
  • Sepetim0
Shiseido Ultimune
ÜRÜNLER
  • {{p.Name}} {{p.Fields[95]}}
    {{p.Fields[113]}}

    {{p.Name}}

    {{p.Fields[124]}}
    {{p.OldPrice }} TL {{p.Price}} TL
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN
BLOG YAZILARI
  • {{c.Name}}
    {{category.Name}}

    {{c.Name}}

    {{c.SmallDescription}}

    {{c.CreateDate | date : 'MMMM dd, yyyy'}}
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN
MİKROBİYOMU ETKİLEYEN 5 FAKTÖR
PAYLAŞ

Cilt Bakım

MİKROBİYOMU ETKİLEYEN 5 FAKTÖR

  • Ocak 10, 2023

Mikrobiyomunuzdaki dengesizlikler bazı sağlık problemlerinin de habercisi olabilir. İşte mikrobiyomu olumsuz etkileyen 5 faktör…

 

Bağırsak bakterilerinin çoğu uyum içinde yaşar. Ancak ortada bir dengesizlik söz konusuysa sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir. Bağırsak mikrobiyotası dengesinin bozulması “disbiyozis” olarak adlandırılırken, yaşam tarzınızdan beslenme düzeninize kadar farklı etkenler burada rol oynuyor. 

Mikrobiyom dengesi nedir?
Mikrobiyom, vücudumuzda yaşayan ve sağlığın temelini oluşturan organizmalar ve bakterilerdir. Yalnızca bağırsaklarımızda trilyonlarca mikroorganizma bulunurken, bu organizmalardaki dengesizlik, kilo artışı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hazımsızlık, depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yani beslenme ve yaşam şeklimizle bu dengeyi sağlamamız çok önemli. Mikrobiyomumuz yararlı ve zararlı mikroplardan oluşurken, ikisi arasındaki denge sağlıklı olmamızı sağlar. Özetlemek gerekirse, mikrobiyomunuz ne kadar çok çeşitliliğe sahipse, sağlık sorunlarına karşı o kadar güçlü olursunuz. 

Mikrobiyota nasıl daha sağlıklı hale getirilir?
İşlenmiş gıdalardan uzak durarak, lif ve prebiyotik yönünden zengin besinler tüketerek, gerekli olmadıkça antibiyotik kullanmayarak ve düzenli egzersiz yaparak mikrobiyatınızdaki dengeyi sağlayabilir ve böylece daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Mikrobiyomu neler etkiler?
Mikrobiyom sağlığın etkileyen faktörlerin neler olduğunu bilmek ise daha bilinçli hareket etmenize yardımcı olabilir. O halde bu noktada dikkat etmeniz gereken maddeler ise şöyle;
-    Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi çok çeşitli gıdalardan oluşan bir diyet, daha çeşitli bir bağırsak florası yaratabilir. Ayrıca prebiyotikler de buna fayda sağlar. Eğer tek tip besleniyor ya da sağlıksız gıdalar tüketiyorsanız, mikrobiyomunuz olumsuz etkilenecektir.

-    Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ve hastalıkları tedavi etmek için kullanılan önemli ilaçlar. Ancak dezavantajlarından biri kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri de etkilemesi. Bu sebeple gerekmedikçe antibiyotik kullanmamanız gerekiyor.

-    Yüksek stres seviyelerinin de vücut üzerinde zararlı etkileri mevcut. Fazla stres bağırsaktaki hassasiyeti artırabilir, kan akışını azaltabilir ve bağırsak bakterilerini değiştirebilir.

-    Hareketsiz insanlar, fiziksel olarak aktif olan insanlardan daha az çeşitli mikrobiyoma sahip olma eğilimindedir. Daha da önemlisi, fiziksel aktivite bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını artırır ve mikrobiyomun çeşitliliğini zenginleştirir.

-    Yetersiz uyku, kalp hastalığı ve obezite de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiş durumda. Ayrıca araştırmalar az uykunun mikrobiyom sağlığını da etkilediğini gösteriyor. Mikrobiyom sağlığı adına her gece 6-9 saat uyku öneriliyor. 

KATEGORİLER
Sepetinizde Ürün Bulunmuyor

SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN

SEPETİNİZ